Proiect DUDFOOD

Obiectivul proiectului:

Obiectivul proiectului rezultă din problemele practice ale pomicultorilor care necesită soluții inovatoare: identificarea unor culturi pomicole cu potențial comercial și diversificarea producțiilor dudului.


Obiective specifice:

1.obținerea unor noi rețete furajere din frunze/fructe de dud;

2. înființarea și revigorarea pepinierelor și plantaților de dud (testarea tehnicilor de micropropagare; testarea de sisteme alternative de producere a materialului dendrologic prin: aquaponie, hidroponie, aeroponic şi convențional pentru plantaţiile de tip “tufă” de dud),

3. realizarea unui supliment alimentar.

Coordonator de proiect:

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA

Parteneri: SADC EXPERT CONSULTING SRL, SZASZ ZSOFI BENIAMIN PERSOANA FIZICĂ AUTORIZATĂ,ANCUTA DIMA PERSOANA FIZICĂ AUTORIZATĂ IANCU ALIN EUGEN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ, GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ DELTA DUNĂRII, GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ RAZIM, VLAS BOGDAN MIHAI PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ,

Scopul proiectului:

Plantaţiile de dud din România sunt în momentul de faţă, reprezentate discret din punct de vedere productiv. La nivelul anului 1975, suprafaţa de dud la nivelul întregii ţări era de 1700 ha şi o producţie relativă de 500 tone frunză. În trecut, destinaţia de bază a acestor livezi era sericicultura (creşterea viermilor de mătase din specia Bombyx mori) şi uneori, dependent de potenţialul şi disponibilitatea producătorilor, era obţinerea de dulceaţă de dud sau distilate din fructe. Planţaţiile existente, în prezent, ( identificate de noi în sudul şi vestul ţării) reprezintă surse de germoplasmă din genofondul României cu o valoare dendrologică la nivelul conservării soiurilor şi varietăţilor locale. În România, dudul găseşte condiţii favorabile de creştere şi dezvoltare iar plantaţiile se pretează pentru exploatare la nivel de trunchi mijlociu, înalt sau tufă. Producţia de frunză este dependentă de tipul de exploatarea a plantaţiei. Dimensiunile relativ reduse ale dudului tip tufă, cu coroana în formă de vas cu trei braţe sau tufă joasă, permit cultivarea unui număr mare de duzi la unitatea de suprafaţă, comparativ cu plantaţiile clasice. Calitatea materialului biologic (soiurile şi varietăţile autohtone sau de import) poate garanta si producţia de frunză cu potenţial nutritiv ridicat. Pe lângă toate acestea, identificarea de noi resurse de exploatat la nivelul plantaţiilor de dud pentru producerea de frunză în vederea obţinerii de extracte proteice cu diferite destinaţii face ca agenţii economici (pomicultorii) să prefere o tehnologie dinamică de cultură şi exploatare a dudului. Aceasta ar trebui să intre pe rod mult mai repede ( doi ani de la plantare pentru dudul tip tufă comparativ cu cel clasic a cărui coroană are nevoie de 5- 6 ani pentru formare) și să ofere producţii mari de frunză cu o palatabilitate şi compoziţie chimică de înaltă valoare.

Proiectul abordează o nevoie specifică a pomicultorilor legată de soluţii inovatoare de valorificarea a frunzelor de dud obţinute din planţiile
de dud, diversificarea producţiei pomicole vegetale către sectoare de valorificare directă ( furaje pentru animale ) datorită conţinutului
ridicat de proteină.

Rezultatele proiectului:

Principalele rezultate sunt: diversificarea activităţilor economice în mediul rural; relansarea exploatării plantațiilor de dud și promovarea lor; înființarea de culturi de dud în sistem ecologic utilizând sisteme alternative de producție a materialului dendrologic: micropropagare, aeroponie, aquaponie, hidroponie, convențional; înființarea a două pepiniere de duzi; crearea unei noi rețete furajere ecologice bazată pe pulberea de frunză/fructe de dud; crearea unui supliment alimentar.

 

Diseminarea proiectului în cadrul evenimentului Pro Rural, ediția a doua, 22-23 noiembrie 2023, USAMV, București